19 Kasım 2009 Perşembe

NOTLAR...

Eski bir solcunun yeni halleri üzerine ipucu...
"Şatafatlı giyim kuşam mağazalarının vitrinlerindeki türlü çeşitli kadın ayakkabıları, güncel politika tartışmalarından çok daha oyalayıcı..."
Bu sözler eski solcu Çetin Altan'ın Milliyet gazetesinde bugün yazdığı köşe yazısından. İyi tamam, düşüncelerinden koptun ve artık başka bir hayat görüşüne sahip olabilirsin de, yerine koyduğun şey bu mu? Bir aydın olarak Çetin Altan, insanları ne de güzel aydınlatıyor sabah sabah... Çok acı maalesef.
Alain De Botton'a duyduğum ilgiyi neden kaybettim?
Ne de heyecanla alıp okumuştum bu adamın kitaplarını, pişman da değilim gerçi ama, artık bende eski heyecanı uyandırmıyor. Bunun nedenini merak edip düşününce şu çıkıyor ortaya: Alain De Botton'ın öne çıktığı ve popülerlik kazandığı dönemde, kabaca 2002 ile 2007 yılları arası diyebilirim, dünya ekonomik anlamda müthiş bir ilerleme göstermiş, bu da bilhassa dünya genelinde bol miktarda orta sınıftan insanın yaşam standartının yükselmesine yol açmıştı. İşte karnı tok sırtı pek bu insanların ihtiyaç duyacağı bir konuya, gündelik yaşamın nasıl daha güzel bir hale getirilebileceği üzerine kitaplar yazdı Botton. Üstelik bunu da, klasik kişisel gelişimin kitaplarından çok daha farklı ve özgün bir tarzda yaptı kabul etmek gerekirse. Ama 2008 yılında dünyada patlak veren ekonomik krizle, gündelik yaşamın nasıl güzelleştirilebileceği önemini yitirip, dünya vatandaşları için gündelik yaşamı basitçe dahi idame ettirebilme güçlükleri kendini hissettirince, doğal olarak De Botton'ın yazdıkları da beni çok ilgilendirmez oldu.
Türkiye'nin Halleri...
Ülkemiz büyük bir tarihsel ve radikal dönemeçte, bu kesin. Zaman herşeyi ortaya çıkartacak. Bir yirmi yıl sonra dünyanın süper ülkelerinden biri de olabiliriz, dağılıp gidebiliriz de... Herşey o kadar karışık ki...
Bazı Aydınlarda Son Moda...
Bilhassa Taraf gazetesi etrafında toplanan, genel olarak Cumhuriyetin yeniden yapılanması ve 2. Cumhuriyetin ilan edilmesini savunan neo-liberal yazarlar ne yapmaya çalışıyorlar ve ne kazanacaklar yaptıklarıyla anlamak mümkün değil. Son zamanlarda Taraf gazetesi Mustafa Kemal Paşa'nın bir faşist olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Be adam! Mustafa Kemal'in faşist olduğunu ispatlarsan mı ülke düzlüğe çıkacak? Bu da, eski solcuların bazılarının savrulduğu başka bir kör kuyu olsa gerek.

Hiç yorum yok: