14 Kasım 2009 Cumartesi

'KISKANMAK'... BAŞARILI BİR FİLM

'Kıskanmak' güzel bir film olmuş ve Zeki Demirkubuz'un daha önceki filmlerinde de tanık olduğumuz cinsellik soslu psikolojik derinlik bu filmde de mevcut. Bir roman uyarlaması olan filmin, bir Anadolu (Zonguldak) kentinde geçmesi ise filme ayrı bir tat vermiş, çünkü Türk sineması'nın fonunu uzun yıllar İstanbul oluşturmuştur bilindiği üzere. Son yıllarda sinemacılarımızın Anadolu kentlerine eğilmesi çeşitliliğin cazibesi açısından gerçekten olumlu. Bu hem Anadolu ile İstanbul arasındaki uçurumu azaltıyor, hem de Türkiye'yi İstanbul sanan insanlara Anadolu için bir görünürlük sağlıyor.
Kendi adıma insanın içsel derinliklerine inmeye çalışan filmleri seviyorum ve bu yüzden olsa gerek bu tarz bir filmi, görsellliği öne çıkartıp insanı ikincil bir yere iten filmlere tercih ediyorum. 'Kıskanmak' ta böyle bir film ve bu tarz filmlerin yönetmenleri kanımca ayrı bir ekolü oluşturma yolunda ilerliyorlar.
'Kıskanmak' adından da anlaşılacağı gibi son derece insansıl bir duyguyu ele alıyor: Çirkinin güzeli, kocanın karısını, bir kadının diğer bir kadını kıskanması vb... kıskançlıklar filme temel oluşturmuş. Yönetmen Demirkubuz'un Dostoyevski'yi sevmesi şans değil yani.
Filmin genelinde oyunculuklar başarılı olsa da, esas ön plana çıkan Seniha karakterini oynayan Nergis Öztürk. Oyuncu, filmdeki çirkin ama son derece zeki kadın rolüyle Altın Portakal'ı hak ettiğini gösteriyor bize.
Özetle, gereksiz ve içi boş komedi filmlerimizdense böylesi filmleri izlemek daha büyük haz veriyor bana. 

Hiç yorum yok: