9 Şubat 2010 Salı

HADİ GEL KÖYÜMÜZE GERİ DÖNELİM

Başlığa bakınca Ferdi Tayfur'un 80'li yıllardaki (90'lar mıydı yoksa?) meşhur şarkısını mırıldandığım sanılabilir, ama elbette öyle bir şey yapmıyorum.
Ferdi Tayfur, şarkısında taşı toprağı altın sanılan İstanbul'a karşı duyulan hayal kırıklığına bir gönderme yapıyor olabilirdi belki ama, benim bahsetmek istediğim tüm dünyada popüler hale gelen 'Farmville' isimli oyun.
Hayatım boyunca bir kaç futbol ve basketbol oyunu dışında bilgisayar oyunlarıyla aram olmadı, ama kendim oynamadığım halde, Facebook'ta insanların sanal bir çiftlik kurduğu 'Farmville'in bir oyun olmasının ötesinde sosyolojik kodlar taşıdığı kanaatindeyim.
Bilindiği üzere, insanoğlu sanayi uygarlığını kurduğundan beri, 'kırsala özlem' bazen bir hayal, bazense bir burjuva modası olarak kendini göstermiştir.
Çoğu kentlinin hayallerinde bir gün kırsala yerleşmek yatar; çünkü kırsal, kentin stresi ve başarı için ödenen bedelin karşıtı bir huzuru simgeler.
'Farmville,' isimli oyunun kentli insanda (istatistiklere göre en çok kentliler oynuyormuş) bu kadar popüler olmasının nedenini, yaşadığımız döneme keskin bir sosyolojik bakışla anlayabiliriz ancak.
Bir soru: 'Farmville' ne zaman ortaya çıktı ve popüler hale geldi?
Şiddetli etkileriyle hemen hemen tüm dünyayı saran ekonomik bunalım döneminde, değil mi?
Milyonlarca (birçoğu kentli) işsiz yığınları yaratan, dünyanın her köşesinden insanların yaşam standartlarını düşüren bu krizin, kentlilerin o ebedi 'kırsala özlem' duygusunu bir kez daha kamçıladığı muhakkak.
Uyanık bilişimciler bunu kara dönüştürecekti elbet; çünkü kapitalizm, doğasında yatan mantık gereği krizden dahi kar yaratabilme becerisine sahip bir sistem.
Bu fikir, şu soruyla daha sağlam bir temele oturtulabilir.
Küresel ekonominin çıkışta olduğu, tüm dünyada inanılmaz miktarlarda paranın döndüğü 2000'li yılların başlarında hangi bilgisayar oyunu revaçtaydı hatırlıyor musunuz?
Sim City!
Yani sanalda güzel güzel kentler kurduğumuz oyun.
Dönem, Ferdi Tayfur'un şarkısını akla getiren bir dönem.
Ve bu dönemde de, kentlere mahkum olan insanlar, hayallerini bir nebze de olsa sanalda kovalıyor.

Hiç yorum yok: